Τι πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά μιας μπαταρίας;

Ο ολοένα και αυξανόμενος ηλεκτρικός εξοπλισμός που εγκαθίσταται στα αυτοκίνητα και οι διάφορες νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα start/stop ή η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση, καθιστούν αναγκαία τη χρήση μπαταριών υψηλής απόδοσης. Οι συμβατικές πηγές ηλεκτρικής τροφοδοσίας, για παράδειγμα, αρχίζουν να υποβάλλονται πολύ σύντομα σε έντονες καταπονήσεις λόγω του συχνού ξεκινήματος του κινητήρα. Αντίθετα, ορισμένα μοντέλα μπαταριών, όπως τα S6 AGM και S5 EFB από την Bosch, παρέχουν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και μπορούν να αντέξουν μεγάλο αριθμό κύκλων φόρτισης. Οι ειδικοί στο συνεργείο θα χαρούν να σας δώσουν πιο λεπτομερείς συμβουλές, δεδομένου ότι η φθηνότερη μπαταρία δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε επίσης ότι, για λόγους ασφαλείας, οι μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στην καμπίνα των επιβατών πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε αντιεκρηκτική προστασία.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο έλεγχος της μπαταρίας;

Γνωρίζετε ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της μπαταρίας σας; Οι περισσότεροι οδηγοί, συνήθως, δεν δίνουν καμία σημασία μέχρι να τους παρουσιαστεί κάποια βλάβη ή να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητό τους. Η καλύτερη λύση είναι ο τακτικός έλεγχος μπαταρίας σε ένα συνεργείο Bosch Car Service. Καλύτερα να αφιερώσετε μόλις μερικά λεπτά για αυτόν τον έλεγχο στο συνεργείο παρά να περιμένετε ώρες για πλήρες σέρβις εξαιτίας μιας τέτοιας βλάβης. Αυτόν τον έλεγχο μπορείτε να τον κάνετε και μόνοι σας με το φορτιστή μπαταριών C3 ή C7 από την Bosch. Έτσι, η μπαταρία σας θα είναι πάντα πλήρως φορτισμένη και "έτοιμη για δράση" – γρήγορα, εύκολα και χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο. Μάλιστα, με το φορτιστή C7, μπορείτε να επαναφορτίσετε ακόμα και μπαταρίες με σχεδόν εξαντλημένο φορτίο – με το απλό πάτημα ενός κουμπιού.

Ποια είναι η κυριότερη αιτία βλαβών;

Το ξέρατε ότι μία στις τρεις βλάβες σε ένα αυτοκίνητο οφείλεται σε ελαττωματική μπαταρία; Και δεν είναι πάντα η ίδια η μπαταρία η πηγή του προβλήματος. Η δυσλειτουργία είναι πιθανό να προκαλείται και από άλλα εξαρτήματα. Με άλλα λόγια: Η αντικατάσταση της μπαταρίας δεν λύνει αυτόματα το πρόβλημα σε περίπτωση που το όχημά σας αρνείται να πάρει εμπρός. Γι' αυτό, καλό θα είναι να εξετάσετε και άλλες πιθανές αιτίες για να αποφύγετε μία ακόμα περιττή επίσκεψη στο συνεργείο – με τον τρόπο αυτό, γλιτώνετε χρόνο, χρήμα και κόπο.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες εμφάνισης δυσλειτουργιών;

Εκτός από την παρατεταμένη αποθήκευση, μία από τις κυριότερες αιτίες δυσλειτουργίας μιας μπαταρίας είναι η λεγόμενη "εξαντλητική αποφόρτιση". Κατά τη διαδικασία αυτή, ολόκληρη η χωρητικότητα φορτίου της μπαταρίας καταναλώνεται με τη μία. Η βλάβη που μπορεί να προκληθεί στην μπαταρία σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι αρκετά σημαντική, ανάλογα με το χρόνο ακινησίας του οχήματος. Συνέπειες: Απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας, μη δυνατότητα επαναφόρτισης, συρρίκνωση της ωφέλιμης διάρκειας ζωής της μπαταρίας.